تسویه حساب کارفرما با کارگر

تسویه حساب کارفرما با کارگر _ موسسه حسابداری رهنما

تسویه حساب کارفرما با کارگر _ موسسه حسابداری رهنما


تسویه حساب کارفرما با کارگر

در ارتباط با تسویه حساب کارفرما با کارگر بصورت درست و قابل قبول، حتما به این نکته مهم توجه داشته باشید که، صرف اینکه کارفرما یک رسید از کارگر دریافت نماید که کارگر در آن امضا کرده باشد تمامی حقوق خودش را، مثل عیدی و مزایا را دریافت نموده است و هیچ گونه ادعایی نسبت به حال و آینده نداره، دلیل بر تسویه حساب نمی باشد.

متاسفانه بسیاری از کارفرمایان به دلیل مشاوره های اشتباهی که دریافت نموده اند بر یک باور اشتباه پافشاری می کنند.

به این نکته مهم دقت داشته باشید که دیوان عدالت اداری با توجه به دادنامه ۲۰-۱۷ مورخ ۲۱/۰۱/۱۳۹۷ رای صادر کرده و اعلام کرده است که این نوع تسویه حساب  به هیچ عنوان وجاهت قانونی نداشته و مورد قبول نمی باشد.

یعنی حتما باید اسناد پرداختی به کاگر ضمیمه رسید تسویه حساب کارگر باشد موجود باشد

این سند پرداختی می تواند شامل مواردی مثل چک، فیش واریزی و یا غیره باشد.

به عبارت ساده تر اسناد مالی پرداخت و رسید تسویه حساب باید در کنار یک دیگر وجود داشته باشد.

تسویه حساب کارفرما با کارگر
تسویه حساب کارفرما با کارگر

تنها در این حالت است تسویه حساب کارفرما با کارگر مورد پذیرش دیوان عدالت اداری قرار می گیرد.

همانطور که گفتیم متاسفانه در بسیاری از موارد دیده شده است که یک رسید خشک و خالی می گیرند و از کارگر یا کارمند میخواهند که در برگه ای بنویسد تمامی حقوق و مزایای خودت شامل عیدی و پاداش و سایر حق و حقوق خودت را بصورت کامل دریافت کرده اید.

اگر کارفرما هستید به این موضوع دقت داشته باشید که در چنین حالتی اگر دارای اسناد پرداختی بانکی به کارگر نیستید و نتوانید آن را ارائه کنید، کارگر می تواند از شما شکایت کند و به راحتی شما را محکوم کند.

 زیرا هیچگونه اسناد پرداختی ندارید حتی با وجود اینکه خود کارگر نوشته و امضا کرده است.

به یاد داشته باشید حتی داشتن رسید محضری نمی تواند به شما بعنوان کارفرما کمکی کند.

همانطور که گفتیم دیوان عدالت رای خود را این چنین صادر کرده است.

یعنی  در چنین حالتی کارگر در حکم در واقع طلبکار می باشد و کارفرما مدیون کارگر محسوب خواهد شد.

برای مطالعه مقالات بیشتر در خصوص قانون کار و سازمان امور مالیاتی با بهترین شرکت حسابداری در رشت همراه باشید.

رضا تسلیمیمشاهده نوشته ها

Avatar for رضا تسلیمی

هنر نظم بخشیدن به ساختارهای نامتقارن در روزگار آشفته امروز، ارزشی است ماندگار

۱ دیدگاه

  • تسویه حساب کارگر با کارفرما یکی از مهمترین موضوعات حقوقی در کشور ایران است. این موضوع به منظور حفظ حقوق کارگران و جلوگیری از سوء استفاده از آنان توسط کارفرماها تنظیم شده است.

    در ایران، قوانین مربوط به تسویه حساب کارگر با کارفرما در قانون کار و قانون تأمین اجتماعی تعریف شده است. براساس این قوانین، کارفرما موظف است پس از پایان دوره کاری کارگر، حقوق و مزایای او را تسویه کند.

    حقوق و مزایای کارگر شامل حقوق پایه، ساعات اضافه کاری، پاداش، بیمه، مزایای خاص و اضافه کاری، مزایای ناشی از تعطیلات رسمی و مرخصی است. همچنین، در صورتی که کارگر با موافقت کارفرما، از حقوق خود استعلام داده باشد، کارفرما موظف است این حقوق را تسویه کند.

    تسویه حساب کارگر با کارفرما باید در مدت یک هفته از پایان دوره کاری انجام شود. در صورتی که کارفرما تأخیر در تسویه حساب کارگر داشته باشد، به ازای هر روز تأخیر، باید به کارگر مبلغی معادل با دوازدهم حقوق پایه او پرداخت کند. همچنین، در صورتی که کارفرما تسویه حساب کارگر را انجام ندهد، کارگر می‌تواند به دادگاه مراجعه کرده و از طریق آن حق خود را پس بگیرد.

    در نهایت، تسویه حساب کارگر با کارفرما یکی از حقوق اساسی کارگران در ایران است و هرگونه سوء استفاده از آن توسط کارفرماها مورد پیگیری قانونی قرار می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *